Is jouw bedrijf voldoende beschermd tegen een cyberaanval?

5.05.2023
cyberverzekeringen
Ontdek alle voordelen van een cyberverzekering en lees onze 5 praktische tips om jouw onderneming te beschermen tegen cyberaanvallen.

Waarom is een cyberverzekering een noodzaak?

In het huidige digitale tijdperk wordt de impact van cybercriminaliteit steeds groter, zeker voor bedrijven. Het aantal cyberaanvallen in ons land blijft angstvallig stijgen. Onderzoekers van Check Point Research noteerden een wereldwijde stijging van maar liefst 38% per week in 2022 in vergelijking met het voorgaande jaar.

Niet alleen overheidsinstanties, zorginstellingen en scholen zijn geliefkoosde slachtoffers van cybercriminelen, ook kleinere ondernemingen worden geviseerd. Ongeveer 40% van de KMO’s kreeg in 2021 te kampen met cyberaanvallen die ernstige schade toebrachten aan de ICT-systemen. De impact is vaak desastreus met kosten die oplopen in de honderdduizenden euro’s, onherroepelijke reputatieschade en het risico op claims van derden wiens vertrouwelijke data te grabbel worden gegooid.

 

1 op 2 bedrijven werd al het slachtoffer van een cyberaanval

Nathalie Ragheno, cybersecuritymanager bij het VBO, stelt dat één op twee bedrijven in ons land al werd geconfronteerd met een succesvolle cyberaanval en gemiddeld zo’n 600 pogingen per week te verwerken krijgt via spam en phishingmails. Het afgelopen jaar werden er ruim 6 miljoen verdachte berichten gemeld via het meldpunt verdacht@safeonweb.be waardoor meer dan 650.000 links konden worden geblokkeerd.

Hoewel het bewustzijn rond cybercriminaliteit stilaan groeit en ondernemingen meer inzetten op preventie en de sensibilisering van hun medewerkers blijft het nemen van verregaande beschermingsmaatregelen relatief beperkt en worden ze vaak gezien als een extra uitgavenpost. Nochtans wegen de kosten niet op tegen de baten. 1 op de 10 kleinere ondernemingen werd vorig jaar het slachtoffer van gegevensdiefstal en bij 1/5 gingen bedrijfsdata onherroepelijk verloren na een hacking.

Investeren in cyberveiligheid is dus de boodschap. Een nulrisico bestaat uiteraard niet en net daarom vormt een cyberverzekering een onmisbare extra bescherming voor uw onderneming. Nood aan persoonlijk advies? Maak een afspraak bij Fidelia.

 

Wat is het nut van een cyberverzekering?

Een cyberverzekering beschermt je bedrijf in eerste instantie tegen de gevolgen van hacking, malware, phishing, cyberaanvallen en andere bedreigingen. Ze is erg nuttig bij het opsporen van de oorzaken van een cyberaanval, het limiteren van de financiële gevolgen, het verlenen van hulp bij het op de hoogte stellen van klanten en derden en het beperken van reputatieschade.

Vandaag vormt ze een essentieel onderdeel van je bedrijfsverzekeringen. Fidelia begeleidt je bij het afsluiten van een dergelijk polis. Je kan hiertoe een gratis basisscan cyberweerbaarheid laten uitvoeren, waarbij de voornaamste digitale kwetsbaarheden van je onderneming in kaart worden gebracht. Daarbij worden zowel de beveiliging van je IT-infrastructuur, het wachtwoordbeleid van jouw medewerkers als de aanwezigheid van de juiste beveiligingssoftware onderzocht.

Op basis van de resultaten van deze analyse adviseren we je graag over een aanvullende cyberverzekering die past bij de specifieke risico’s van jouw bedrijf. De polis biedt niet alleen financiële bescherming tegen de kosten van een cyberaanval of datalek, maar voorziet ook in een gratis preventiepakket om je nog beter te beschermen. Dat bevat onder meer een netwerkscan, een GDPR-check door een advocatenkantoor en een communicatiecheck door een PR-bureau dat je crisiscommunicatieplan evalueert. Zo ben je optimaal voorbereid op mogelijke aanvallen.

Mocht er toch een cyberaanval of datalek plaatsvinden, dan kan je rekenen op een helpdesk met een team van experts die 24/7 voor je klaarstaan. Zij werken samen met jou aan oplossingen om de schade te beperken. Is die er toch, dan worden niet alleen de herstellingskosten van je netwerk vergoed, maar ook eventuele administratieve boetes bij inbreuk op de privacywetgeving en verlies van geld op je rekening bij hacking. Bepaalde schadevergoedingen zijn evenwel afhankelijk van je omzet, het risico en het pakket beschermingsmaatregelen dat je hebt genomen.

Wil je meer weten over ons aanbod? Maak een afspraak bij Fidelia en laat je bijstaan door onze experts.

 

5 tips om je bedrijf te wapenen tegen cybercriminaliteit

Cybercriminelen worden steeds gewiekster en met de komst van AI (artificial intelligence) worden hun methoden geavanceerder. Wij geven je graag nog vijf veiligheidstips mee die de kans op een succesvolle aanval kunnen verkleinen:

  1. Implementeer Multi-factor authenticatie (MFA)
    MFA is een extra beschermingslaag die vereist dat gebruikers zich op meerdere manieren identificeren vooraleer ze toegang krijgen tot hun account.
  2. Investeer in een DDoS-beveiligingsoplossing. DDoS-aanvallen zijn gericht op het overbelasten van servers met verkeer, waardoor deze offline gaan en de toegang tot de website of systemen geblokkeerd wordt.
  3. Train je medewerkers om phishing-e-mails en CEO-fraude te herkennen. Gebruik strenge spamfilters en antivirussoftware om verdachte e-mails te detecteren en te blokkeren.
  4. Vraag een externe audit aan om kwetsbaarheden in jouw systemen te identificeren en investeer in EDR-Tools om malware- en ransomware-aanvallen van hackers die uit zijn op losgeld tijdig te onderscheppen.
  5. Zorg ervoor dat je regelmatig versleutelde backups maakt van al je belangrijke data en bewaar deze op een veilige locatie buiten je bedrijfsnetwerk.

 

De website kan hyperlinks naar websites of informatie van derde partijen bevatten. Fidelia heeft geen controle over die websites of die informatie van derde partijen. De aanbieders van die websites of informatie kunnen hun eigen privacybeleid hanteren. Je wordt dan ook geadviseerd om die door te nemen. Fidelia is niet verantwoordelijk voor de inhoud van die websites, enig gebruik ervan of het privacybeleid van die websites.